Begin december 2009

Wat de winter brengt

Voorlopig brengt deze winter nog veel zacht weer. Dat betekent dat de kachel nog rustig aan snort en er nog niet al te veel hout gestookt wordt. Wij genieten na een seizoen hard werken, van 7 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s avonds nu van onze rust. Even geen wekker zetten. Tijd om ziek te zijn. Tja de griep-A heeft ons huis ook niet overgeslagen. Dus lekker uitzieken, wat boekjes lezen. Bezoekjes afleggen bij kennissen en buren, Engelsen, Nederlanders en Fransen natuurlijk.

Binnenkort een bezoekje afleggen bij kennissen die een chambre d’hôtes willen opstarten en nu in de verbouwingsfase zijn.De winter werkzaamheden zoals het website gebeuren bijwerken. De nieuwe advertentie campagnes kritisch bekijken. Gevonden worden is en blijft belangrijk. Maar omdat de boekingen voor het komende jaar al met enige regelmaat binnenkomen hebben wij er wel vertrouwen in voor het komende jaar. Binnen de nodige, verfjes en afwerk- en reparatie werk verrichten, zodat de kamers straks weer een fris het seizoen in gaan.       Eric heeft enkele weken geleden de tussendeuren tussen keuken en eetkamer hersteld. Gevonden op een zolder elders in het dorp, nu gerepareerd en geverfd doen ze geweldig dienst als koude bestrijding, geluidswering en keukenluchtjes blokkade. Kortom een aanwinst deze tussen(klap)deuren.[singlepic id=116 w=320 h=240 float=center]

Sinterklaas is ons hier ook niet helemaal ongemerkt voorbijgegaan, zie onderstaand berichtje.

Sinterklaas in Lotharingen en Elzas
Nogal wat Lotharingers en Elzassers vieren op 5 en 6 december het feest van Sint Nicolaas. Hoewel de viering zich vooral in de Noord-Europese landen afspeelt, blijft de goedheiligman in Noord-Oost Frankrijk nog altijd een geziene gast. Volgens een bericht in Le Figaro is de persoon van Sint Nicolaas de inspiratiebron geweest voor de later ontwikkelde legende van Père Noël, de kerstman, die in Frankrijk zo kwistig met cadeaus strooit. De VVV in Nancy maakt zich jaarlijks druk bij de organisatie van de feesten die dit jaar rond 120.000 mensen op de been brengen om verschillende manifestatie bij te wonen. Waar de traditie bewaard is gebleven, blijft de belangstelling groot voor het sinterklaasfeest. Ook in Frankrijk is Sint Nicolaas de beschermer van de kinderen. Hij laat zich in Lotharingen steeds vergezellen door de donkere Père Fouettard. Ook in het Noordoosten betreuren sommigen dat het feest steeds meer door de commercie wordt beheerst. Niettemin blijkt de belangstelling sinds een tiental jaren te groeien en wordt de terugkeer van de traditie in Lotharingen en de Elzas toegejuicht. Zelfs in Parijs is er feest in La Maison de l’Alsace, waar 500 Elzassers en sympathisanten van de Elzas het feest van de sint komen vieren.

Ondertussen  weer nieuwe inspiratie opdoen voor het koken in het nieuwe seizoen. We hebben al een paar mooie recepten uitgeprobeerd, met spruitjes bijvoorbeeld en Maigret de Canard. Maar ook al wat naar de prullenbak verwezen. De omgekeerde kweeperentaart krijgt niet genoeg punten van ons testpannel (wijzelf) om een plekje in de menu’s te veroveren. De kweepeer lijkt voorlopig wel geschikt voor een mooie gelei die lekker is als dip bij een stuk pittige kaas. Belangrijk voor ons gewicht en cholesterol is: even een tijdje geen drie-gangen-menu’s eten, maar lekker met een eenpansgerecht op schoot.                                                                                                                                                                                                                          Na onze gezamenlijke zuurkoolmaaltijd in december met het dorp komen de laatste lootjes van dit jaar. De vuilnisman en postbode hebben de traditionele kalenders al rondgedeeld en hebben daarmee hun eigen eindejaarsuitkering al veilig gesteld. Het wachten is nu nog op de kalender van de Pompiers, maar die zullen zich vast nog wel laten zien voor het eind van dit jaar.

Wij maken ons samen met het dorp druk om de jaarlijkse decoration de Noël uit te voeren.   De kerstbomen zijn al opgehaald en zullen deze week geplaatst en versiert worden. Eerst nog met de dames uit het dorp de gespaarde wc rolletjes en kleine doosjes inpakken in mooi glimmend (weerbestendig)  kerstpapier. Daarna kunnen al deze decoratieve pakjes de boom in. Ook de kerststal zal weer een hele klus zijn om de plaatsen. Zeker nu steeds meer mensen te oud worden om te helpen.[singlepic id=115 w=320 h=240 float=] [singlepic id=114 w=320 h=240 float=]

Af en toe reizen wij ook even af naar “La Bas” voor de een of andere aangelegenheid, feestje, familie, vriendenbezoek. Dus het kan zo maar zijn dat je ons in Nederland tegenkomt.   Dan laten wij huis en haard in handen van de zorgzame buren en de oplettende katten. En wat de katten betreft, dat zijn er nu nog drie. Witpoot heeft ons enkele weken geleden verlaten…….? Of wat meer waarschijnlijk is aan de schichtige reacties van de andere katten te zien (rooie, tijger en vlekje) denken wij dat witpoot zich heeft laten pakken door….Reard……. C’est la vie.

 Een groet vanuit een kerst versiert  Bourguignon

En alvast hele fijne feestdagen gewenst.

Deel dit bericht:

3 reacties

 1. mooie deuren zo ziet er een stuk netter uit.

  groetjes Ralf

 2. Hoi, weer goed thuisgekomen in france.
  Leuk om de foto’s te zien, van de kerststal in het dorp.
  Weer niet gelukt om als eerste te reageren ;).
  Groentjes.

 3. Leuk om weer te lezen en foto’s te zien!
  xxx marjan

Reageren is niet mogelijk