februari

Af en toe raakt ons iets uit een gelezen artikel. Zo ook het volgende

Een nieuwe manier van reizen

 

Als reiziger willen we vaak veel in korte tijd. We trekken in snel tempo van de ene plaats naar de andere om zoveel mogelijk te kunnen zien. We snuiven de ervaringen op die we thuis tijdens het volgende werkjaar langzaam verwerken. En hoe leuk deze manier van reizen ook is, soms is er een moment waarop je dat anders wilt – meer duurzaam, meer slow. Langzamer en meer bewust, maar daardoor juist intenser. Dat is goed voor jezelf als reiziger, maar ook heel prettig voor de locale situatie.

Als reiziger krijgt u zo meer tijd om op adem te komen en om de omgeving echt te leren kennen. Voor de locale situatie vermindert het bovendien de druk. Hoe sneller gasten van locatie wisselen, hoe meer in korte tijd moet worden gepresteerd, met alle milieudruk van dien. Bovendien betekent deze nieuwe duurzame manier van reizen dat je meer betrokken raakt bij wat ter plaatse gebeurt. Duurzaamheid begint uiteindelijk met betrokkenheid.

En wat betekent dat voor onze plek in Frankrijk?  Steeds vaker zien we mensen die onderweg zijn en bij ons een tussenstop maken er één of twee dagen bij reserveren omdat de reis naar de eindbestemming geen doel op zich is maar de reis er naar toe of naar huis ook als vakantie wordt ervaren.

En dan tijdens het verblijf hier of elders in Frankrijk, daar zien we menig vakantievierder altijd weer met moeite in het Franse ritme komen. Het dagritme wordt hier heel duidelijk bepaald door de middagpauze. Voor de werkende mensen geen probleem, want rond acht uur beginnen met werken dan is midi (12.00uur) een mooie tijd om even bij te praten en te eten met collega’s, familie of vrienden.

Probeer het ook eens, in het ritme van Frankrijk te komen. Dus niet om 11.00 uur denken nu gaan we wat doen, een stadje, winkeltjes etc. Maar pas je aan met wat het land bied. Vanaf 12.00 uur een terrasje en daarna rond 15.00uur weer tijd voor een bezoekje aan winkels of musea.

Een wandeling of fietstocht voorzien van eigen lunchpakket is natuurlijk ook een prachtige manier om de omgeving te verkennen.

Als de stress nog niet helemaal verdwenen is kun je als alternatief rond het middaguur ook wel in grote warenhuizen (E.leclerc, Cora) je slag slaan, dan is het lekker rustig want de Fransen houden dan even pauze. Doorgaans vind je bij deze groot winkel bedrijven ook wel een restaurant waar je toch nog even kan neerstrijken voor een hapje of drankje.

We hopen dat u het deze zomer lukt om in het Franse ritme te komen. Wij wensen u alvast een langzamer en meer bewust, maar daardoor juist intensere vakantie beleving toe.

Een hartelijke groet van Eric en Jenny uit Bourguignon les Morey

Deel dit bericht:

Eén reactie

  1. *klap klap klap* Mooi!!
    De afgelopen weken het omgekeerde gedaan in Zuid-Afrika (haasten om alles te zien wat er te zien valt in een te korte tijd) en ik kan me helemaal vinden in bovenstaande 🙂 Dus voordat ik weer naar Zuid-Afrika ga (hopeleijk! wie weet!) eerst maar eens leren relaxen in Bourguignon!! 🙂 Tot snel! lfs

Reageren is niet mogelijk