nieuw jaar 2010

We zijn weer thuis na de kerstdagen in Nederland met familie te hebben doorgebracht. Oudejaarsdag heb ik mijn traditionele oliebollen gebakken en tot mijn verrassing werden die bollen ’s avonds door enkele Fransen herkent als gebak uit grootmoeders tijd! Nu in de eerste week van het nieuwe jaar komen er dagelijks nog wenskaarten (kerst/Nieuwjaar) binnen. Wel gezellig dat het nog zo lekker blijft binnen komen. Sommige kaarten zijn dan ook wel veertien dagen onderweg.

Inmiddels zijn we hier begonnen aan een grote interne verhuizing. Al voor de kerst werden wij hier verrast door een behoorlijke sneeuwstorm waardoor er een laag sneeuw tussen de dakpannen en het dakbeschot en ook op de zolders van de schuren kwam te liggen. Maar omdat de temperatuur binnen 24 uur van -18 naar +9 graden opliep kwam er een stroom aan smeltwater op gang die ook voor ons ongekend was. Daarbij liep ons privévertrek boven zoveel waterschade op dat de geplande verbouwing hiervan opeens met stip op de eerste plaats van de klussen lijst is gestegen. Dus zijn we het nieuwe jaar begonnen met het uitruimen van ons privé domein en hebben we een kamer uit ons eigen Chambre d’Hôtes bestand genomen om daar de komende verbouwingstijd door te brengen. Het koste ons een paar dagen om alle spullen te verplaatsen en beslissen wat echt wel en niet bewaard hoeft te worden. Verhuizen heeft zo zijn voordelen! En dan het strippen van de schrootjes wanden, welke verrassing zou dat weer opleveren. We zijn van start en vol goede moed. We hebben tenslotte nog enkele maanden voor dat het seizoen weer van start gaat.  [singlepic id=119 w=160 h=120 float=] [singlepic id=117 w=160 h=120 float=]

Maar voorbereiden op de lente begint nu al.
Zo heb ik vast een afspraak gemaakt bij de dierenarts om onze poezen te laten steriliseren voordat de maartse hofmakerij van de katers uit Bourguignon ons met een overschot aan katten laat zitten. Ook maak ik opnieuw een moestuinontwerp in verband met de wisselbouw. We proberen samen deze winter zo veel mogelijk vegetarisch te eten om ons teveel aan maaltijden van het afgelopen seizoen te compenseren. En daar zijn vaak verrassende nieuwe recepten die hun intrede doen. Bijvoorbeeld de nu nog lekkere verse spruiten van het land, roerbakken met ui knoflook, olijven en zongedroogde tomaatjes samen met een risotto van basmatirijst, ui, knoflook een beetje pastis en champignons in groentebouillon. Even afmaken met een klein beetje Parmezaanse kaas en mmmmmmm. En een wijntje uit onze kelder erbij maakt het tot een feestelijke maaltijd. We zijn in de winter af en toe ook druk met onze eigen wijnproductie. Eens in de zes weken hevelen van de wijn is zo’n klusje. Tot nu toe zijn we voorzichtig optimistisch over het resultaat, en dat betekend waarschijnlijk dat er het komend seizoen ook van onze eigen voorraad uit 2009 geproefd kan worden.

Vanuit Bourguignon les Morey een bonne santé et une bonne année! Oftewel bonnes toutes zoals ze hier het liefst zeggen

Groeten van Eric en Jenny

Deel dit bericht:

2 reacties

  1. wederom een grote klus voor de boeg: suk6!!

  2. Succes met de verbouwing!
    x

Reageren is niet mogelijk