november 2011

Na de zomer komt ook hier de nazomer, een tijd waarin de gastendrukte minder wordt en wij zelf weer tijd krijgen om klussen buiten af te ronden.

In het laatste bericht, al weer een half jaar geleden, vertelde ik over het oude hekwerk dat gesloopt is om plaats te maken voor een nieuw hek, zeg maar nieuwe toegangspoort.

terrasHet hele lange droge voorjaar heeft onze werkzaamheden in zoverre dwars gezeten dat de basis wel is neergezet maar de afwerking van stucwerk door de aanhoudende droogte steeds moest worden uitgesteld. De muren en palen voor het hekwerk staan al op een goed gefundeerde constructie. Waterpas op een hellend vlak en dan moeten de hekken en de poorten er ook nog goed in komen te hangen. Het glooiend landschap heeft zo zijn eigen oplossingen nodig.

Nieuwe trap naar Camping

nieuwe trap naar camping A-Rigaud
Er is een nieuwe trap van beton gestort die naar de camping afdaalt.

Droogte

De droogte was en is nog steeds een bron van zorgen hier. Op een enkele plensbui na komt er niet veel water uit de lucht vallen, die onze bronnen in het dorp en ook onze eigen bron moeten bijvullen met water. Dus is er al de hele zomer een zuinig “waterbeleid”: Geen autowassen, niet sproeien in de tuin etc. Ons zwembad mocht daardoor ook niet gevuld worden, zelfs niet uit onze privé bron.Uiteindelijk hebben we half juli toestemming kregen om het water in het zwembad te laten stromen. Daarvoor moest de locoburgemeester wel speciale maatregelen nemen door tijdelijk een extra bron er bij open te stellen. Maar gelukkig werd het belang van het zwembad voor ons ingezien, en zijn er toch nog vele uurtjes waterplezier in het zwembad beleeft.

renovatie hal B&B A-Rigaud in FrankrijkIn een tweedehands winkel in de buurt hebben we een paar geschikte ramen en kozijnen gevonden om in onze hal te kunnen plaatsen. Een heel werk natuurlijk, maar uiteindelijk kunnen de plexiglazen “ruiten” mooi vervangen worden door een degelijke thermopane.

De eiken constructie van het geheel wordt door het weg schuren van oude verflagen weer mooi zichtbaar. De keuze is gemaakt: Niet weer achter een nieuwe laag verf verstoppen dat mooie eiken maar een vernislaag op waterbasis aanbrengen waardoor de eiken balken juist mooi in het oog springen.

Terwijl Eric de verbouwklussen op zich neemt heb ik mij over de resten van de tuin ontfermd. En op dit moment kijkt menig, bietje, worteltje, boontje en wat al niet mij lekker aan door het glas van de weckpot.

zonnebloemen in november in de buurt van A-Rigaud

De tuin is zo langzaamaan leeg, nu nog omploegen en mest erover dan kan het de winterdag rusten om in het voorjaar opnieuw van dienst te zijn.

De natuur verrast ons af en toe op een bijzondere aanblik. Hier een foto van een zonnebloemenveld die in november nog zorgt voor bloemenpracht terwijl ze met hun stengels in een koolzaadveld staan. Die koolzaad is al gezaaid om volgend voorjaar snel op te komen en dan de velden geel te kleuren. Maar hoe het zonnebloemzaad daar ook is gaan kiemen??

Het jachtseizoen is al weer enkele weken aan de gang en dat heeft al weer een mooi stuk everzwijnrug opgeleverd. Toch leuk zo’n cadeau van de buren.       Wijzelf zijn in het najaar nog even op “wijn-jacht-reis” geweest zodat wij ook weer iets terug kunnen geven. En zo help je elkaar hier aan een complete dis.

Zoals dat gaat op het Franse platteland.

Groeten uit Bourguignon les Morey

Eric & Jenny

 

Deel dit bericht:

5 reacties

 1. fijn om weer eens te lezen dat het goed met jullie gaat! jullie zitten iig niet stil! iedere klus levert weer mooiere plaatjes op!
  lieve groeten uit Hengelo
  Martijn en Jeltje, Ruben, Simon

 2. leuk om deze update te lezen! De verbouwing ziet er goed uit. Een vraagje; Zou je me het adres van de 2e hands winkel willen geven. Wij zijn nl. ook op zoek naar franse kozijnen en ramen, het liefst gebruikt. Alvast bedankt.

 3. Mooie info blog!
  En prachtig werk zo met hergebruik van kozijnen.

  Groet en tot gauw!

 4. Wat een verbetering inderdaad!! Mooi zeg! Tot snel x

 5. Leuk om weer te lezen hoe het gaat. De hal ziet er super uit vanaf de foto te beoordelen. Zal behoorlijk schelen in het licht.

  Groetjes,
  Andre en Ida

Reageren is niet mogelijk