Terugblik op de zomer 2012

boerderijcamping Frankrijk A-RigaudNu ook de herfstvakantie gasten ons huis weer hebben verlaten is het tijd voor een terugblik op het afgelopen seizoen.
Heel veel gasten hebben dit jaar onze Chambre d’Hôtes bezocht voor een korte tussenstop of een wat langer verblijf in de regio. Onze omgeving leent zich prima om te fietsen, te wandelen, de omgeving te verkennen, stadjes te bezoeken. In een volgende weblog meer hierover.

Ook kijken we terug op een gezellig campingseizoen met vooral veel langblijvers die de rust en de ruimte op onze kampeerweide waarderen. De hooitijd viel dit jaar midden in de zomer, onze campinggasten konden dan ook meegenieten!

Hooien op camping en chambres d'hôtes A-RigaudBoer aan het werk met rijenmaak machinehooitijd op Camping A-Rigaud, Frankrijk

Zomaar eens wat opmerkingen uit ons gastenboek:

  • Morgen weer verder naar het zuiden, eigenlijk wel jammer want we vinden het hier
    geweldig.”
  • “Bedankt voor de weldadige ontspannen gastvrijheid, het heerlijke eten en het fantastische uitzicht.”
  • “Dank voor de gastvrijheid en de boeiende gesprekken”
  • “Gezellige avond met z’n allen aan tafel. We komen zeker weer!”
  • “Met enige weemoed moeten wij afscheid nemen. We hebben genoten va de mooie omgeving en beslist niet minder van jullie gastvrijheid.”

Vegetarisch

Met onze gasten hebben we steeds aan volle tafels kunnen genieten van wat de tuin ons opleverde, samen met ingekochte, zoveel mogelijk biologische producten.
Op de maandag zijn de vegetarische maaltijden een mooie en gewaardeerde afwisseling geworden met de vlees-, gevogelte of vis maaltijden op de andere dagen van de week. Dit is zo goed bevallen dat we daar het volgend seizoen zeker mee doorgaan.

De moestuin heeft in de hoogtij maanden (juli en augustus) soms een wat weelderige onkruid groei laten zien. Toch heeft dat de oogst (opbrengst) niet in de weg gestaan.
Ja, van de rode uien waren de stelen al te kort om ze nog goed te kunnen vlechten, jammer, maar in houten kratjes zijn ze ook te bewaren.

Biologische producenten

lekker biolkogisch bier op A-RigaudIn onze streek komen meer en meer kleinschalige producenten van biologische producten.
Zo hebben we een biologische bierbrouwer, waarvan we vier soorten bier in ons assortiment hebben opgenomen.
Een biologische kaasmakerij, die voor ons de boter, cancouilotte (een smeltkaas), en de crème fraise produceert. Een geitenkaasboer voor de verse en andere soorten geitenkaas.
Pompoen uit de biologische moestuin van HélèneEn Hélène de boerin met de biologische moestuin. Ook al heb ik daar niet vaak wat van nodig, handig is het wel om een soort “reserve” moestuin achter de hand te hebben. Bovendien verbouwt zij ook wel weer eens een ander product dan ik en zo wordt de diversiteit ook weer wat groter.
En onze nieuwste ontdekking: een biologisch rundveebedrijf met Angus koeien .
Elke vrijdag middag komen deze producenten samen achter de kerk in Jussey, voor de Office de Tourisme. Heel kleinschalig maar erg leuk.
Zo kom je via het ene contact bij een volgende.

Ondertussen hebben we een aantal vleespakketten besteld, maar de wachttijd is helaas enkele maanden. Dus we hopen voor de kerst van het eerste biologische vlees van de Angus koeien te kunnen genieten. Op dit moment wordt er slechts één koe in de maand geslacht en dat betekent met de groeiende belangstelling dat er wachtlijsten ontstaan.

Geen wijn

Sap in plaats van wijn dit jaar van onze druiven: wel heerlijk zoet

Druivensap, ook lekker!

De echte Chateau Rigaud

Heerlijke Chateau Rigaud, uit de Faugères

De druiven hebben ons dit jaar niet voldoende tijd gegund om te oogsten voor de wijn.
Dat kost toch al gauw enkel dagen om te verwerken.
Maar door de doorlopende drukte (veel gasten) kwam het daar niet van.
Wel is het nog gelukt om af en toe een mand vol te plukken en te verwerken als druivensap.
Ook bijzonder lekker overigens. En toen was het ineens gedaan met de druiven. De rest van het dorp had de vendange ( druivenpluk) gehad en dus bleef er voor de vogels nog maar één mogelijkheid over in Bourguignon les Morey om de buikjes te vullen met overheerlijke druiven en ja, dat was in onze wijngaard! Gelukkig vonden we de bovenstaande, bijzondere wijn. Slechts 1x per jaar verkrijgbaar, we hebben er maar even wat van ingekocht………

Ondertussen zijn we alweer thuis van een familie- en vriendenbezoek in Nederland en zijn we al weer volop bezig met de (ver) bouw voor het volgend jaar. Ook de reserveringen voor 2013 beginnen alweer aardig te lopen, we hebben alweer data vol zitten!

Ook nieuwe plannen voor gites zijn in een voorstudie fase.
De architect hoopt voor de kerst met de eerste resultaten van het vooronderzoek te komen. Hopelijk binnenkort meer nieuws hierover!

Groetjes vanuit LDF ( La Douce France ), Jenny en Eric

Deel dit bericht:

3 reacties

  1. Het klinkt allemaal heel goed, behalve dat de wijn ‘to be’ in de buikjes van de vogels terecht is gekomen

  2. Dag Jenny en Eric. Leuk om weer een bericht van jullie te lezen. Het gaat goed, fijn. Mooie foto’s van de kampeerweide. Het is prachtig geworden. Ik ben benieuwd naar jullie berichtjes over de omgeving. Dat van dat rundvlees wist ik ook niet. We zullen eens gaan kijken. Als we weer eens in de buurt zijn, zullen we even gedag komen zeggen. Groetjes Hanneke

  3. Mmmm druivensap!! Dat klinkt weer heerlijk! Bedankt nog voor de pompoen, de soep die ik ervan gemaakt heb is alweer op, smaakte goed! Liefs

Reageren is niet mogelijk